Hübner-Nyíregyháza BS vs BKG-PRIMA Akadémia

80-77

(26-20, 22-18, 17-19, 15-20)

PRIMA: Armaghani 9, Nagy Be. 7, Buzás 4, Reizer 2, Nagy Bo. 36/21 cs.: Zsihla, Cooper 13, Opre 2, Nagy S., Szepeczki 4, Halász, Gyapjas, Molnár.

MKOSZ cikk:

Tóth Gergely és Nagy Botond pontpárbajával indult a finálé, váltott vezetéssel haladtak a felek. A szakasz közepén a meccs 13-13-ra, a Tóth-Nagy párbaj 8-7-re állt. Jött egy röpke grundkosárlabda, majd a BKG-tól a légiós center, Cooper villant. A szakasz hajrájában a szabolcsiak a padról beszálló, s a negyed végét jelző dudaszó pillanatában a saját térfeléről triplát „vágó” Ubilla vezérletével, egy 8-0-s rohammal 6 ponttal elléptek.

A második szakasz eléggé „zaklatott” játékkal indult, majd Mohácsi két triplájára építve egy 8-1-gyel 10 pont fölé nőtt a Nyíregyháza előnye. Nem (s)ültek a Nagy-triplák a BKG-nél, így állandósult a 10 pont körüli nyíregyházi vezetés. A félidő hajrájában Mohácsi eladott labda után sportszerűtlen hibát kapott, s egy közeli kosarakra, Szeleczki és Cooper pontjaira épített 7-0-lal 5 pontra feljött a BKG. Ahogy az első, a második negyed végén is Ubilla lépett elő: vezérletével a Nyíregyháza egy 7-2-es rohammal és 10 pontos előnnyel zárta a félidőt.

A másodikat viszont 9-3-as rohammal – benne egy Nagy Botond hármassal – kezdte, s 4 pontra feljött a BKG. Két büntetővel és egy duplával megduplázta előnyét a Tóth Gergely (25/3 pont, 4 lepattanó, 3 eladott labda)-Emmanuel Ubilla (19/6 pont, 6-6 lepattanó és gólpassz)-Mohácsi Máté (13/9 pont, 3 lepattanó)-Bus Iván (13/6 pont, 4 eladott labda, 10 gólpassz) kvartett kosaraira alapozó Nyíregyháza, amely ezt követően tartotta 5 és 10 pont közötti előnyét, s 8 pontos vezetéssel várhatta a záró szakaszt.

Ennek első felében maradt a 6-8 pontos szabolcsi előny, majd a szakasz közepén a szórványosan azért be-betaláló Nagy Botond hármasával ez 5-re csökkent. Időt kért a Nyíregyháza, mégis a BKG pillanatai következtek: Cooper duplájával, s egy újabb Nagy-hármassal egalizált a nagyrészt Nagy Botond (36/21 pont, 3 eladott labda, 4 gólpassz), Davante Cooper (13 pont) és Armaghani Ármin (9-9 pont és lepattanó) eredményességében, valamint Nagy Benedek (7 pont, 6 lepattanó, 9 gólpassz) mezőnymunkájában bízó BKG. A szigetszentmiklósiaknak a fordításhoz is volt labdájuk, de nem éltek vele. A rutinos Mohácsi viszont csapata szempontjából a legjobbkor emelt be egy triplát, erre azonban a végére a „fonalat kapó” Nagy Botond felelt az utolsó perc elején, 77-77-re alakítva az állást. Ezt követően már csak Tóth G. dobott pontot – előbb egy duplát, majd két büntetőből egyet. A legvégén az elődöntő végjátékában nagyot alakító Buzás dobhatott hosszabbítást érő triplát, de az kimaradt, így a Nyíregyháza nyerte a trófeát, a BKG csapata pedig – ahogy a hölgyeknél is – ezüstérmes lett.

Hazai edző nyilatkozata 

Siska János : Végig kontrolláltuk a mérkőzést, a holtpontjaink ellenére is. A végén nyerhetett volna a BKG is, de egy kicsit jobban koncentráltunk. Mindkét csapat akarta a győzelmet, szerintem színvonalas döntőt játszottunk. Örülünk, hogy megnyertük. Köszönjük a TF-nek a színvonalas rendezést.

Vendég edző nyilatkozata 

dr. Nagy Ágoston : Mindkét csapat kitett magáért. Sajnos az első félidőben nem dobtunk úgy, ahogy szoktunk és szerettünk volna. A második félidőre meg tudtunk újulni és ki-ki meccsre kényszerítettük a Nyíregyházát. Talán fizikailag is jobban bírtuk. A következő találkozókra már a mostani kupatapasztalatok alapján készülhetünk.

Hazai játékos nyilatkozata 

Mohácsi Máté : Tudtuk a BKG-ról, hogy soha nem adják fel, és szinte bármikor tudnak 7-8-9 méterről triplát dobni, ha kell. Fontos pillanatokban tudtunk kosarakat szerezni, ezzel nyertük meg a döntőt.

Vendég játékos nyilatkozata 

Nagy Botond : Szerettük volna megnyerni a kupát, de az első félidőben olyan hibákat követtünk el védekezésben, amik egy normál mérkőzésen sem férnek bele, nemhogy egy kupadöntőn. A második félidőre feljavultunk, nagy hátrányból jöttünk vissza. Ez mutatja a csapat igazi erejét, hiszen egy elbukott döntőből képesek voltunk szoros meccset játszani. Ott volt a kezünkben az a dobás, amivel kiharcolhattuk volna a hosszabbítást, de ez most így alakult.

Statisztika