Edző Barna Donát

Csapat
BKG-Príma Akadémia

Kontakt:

06 (30)303-10-63
barna.donat@upcmail.hu

Jelenleg a BKG-Hajdúszoboszló U12-es, a BKG-PRIMA SE U20-as, NBII-es és NBI/B-s csapatánál dolgozom.

Általános iskolában atletizáltam, de miután a foglalkozásokat vezető tanárnő Amerikába költözött, új sportág után kellett néznem. Így kezdtem el hetedikes koromban kosarazni Asbóth Endre irányításával. Néhány hónap múlva Sarkadi Ferenc vette át a csapatot, s neki köszönhetően végérvényesen beleszerettem ebbe a gyönyörű játékba.

Középiskolában és a DSI-ben Ráthonyi Tamás kezei alatt játszhattam, s talán legnagyobb sikerünk az NBI/B ifi bajnokságának veretlenül történő megnyerése volt. A Paks ellen az NBI-ben is bemutatkozhattam. Főiskolás koromban csatlakoztam a PRIMA SE-hez, ahol több, mint egy évtizedig játszottam Nagy Ágoston irányításával.

Az edzői képesítést 1999-ben szereztem meg. Először a PRIMA SE leány gyerek csapatánál kezdtem el dolgozni, majd néhány év után a DSI kadet csapatával nyergeltem át a fiú vonalra. Legnagyobb sikereink az 1993-as korosztállyal voltak, akik minden korosztályban országos döntőbe kerültek. (OSB 5.hely, OKB 2.hely, OJB 7. és 4.hely), többen korosztályos válogatottságig jutottak.

Óriási élmény volt az U16-os és U18-as válogatott másodedzői feladatait ellátni Nagy Ágoston barátom mellett, az Európa Bajnokságon.

Viszontagságos évek után, már a DEAC színeiben versenyeztek csapataink, az 1991-es korosztálynak köszönhetően NBI/B-ben.

Az egyre fejlődő B csoportos csapat mellett fiataljaink az NBII-ben szerepeltek egyre meggyőzőbben. (2.hely után veretlen bajnoki cím következett) Az NBI/B ezüstérme mellett, nagy élmény volt a Hepp kupa 1.hely, több MEFOB 1.hely, a nemzetközi ISBL tornán való szereplés, az egy rossz pillanatban bekövetkezett vereséggel elért U20-as 5.hely. Számtalan fantasztikus mérkőzés, csodálatos emlékek, nehéz kiemelni közülük bármelyiket.

A BKG-hez kerülve ezeknek az élményeknek a számát szeretnénk növelni, és mással is megosztani.

Hajdúszoboszlón néhány éve meghalt a sportág. Vezetésünkkel sikerült újjáéleszteni, egyre többen sportolnak, bár szűk a merítési lehetőségünk. Bízom benne, hogy néhány év múlva, a most még 11-12 éves gyerekek alkotta csapat, már az NBII-ben pattogtat a szoboszlói parketten. Nem csak kosárlabdázókat nevelünk. Olyan játékosokat, akik gondolkodnak, mosolyognak, boldogok, megpróbálnak kitűnni az átlagból a kosárlabda és a csapat segítségével.