A Pannónia Aranygyűrűs ifjabb Tiffán Zsolt a vendége a KOS Borestek szigetszentmiklósi kóstolójának, amelyet november 12-én, pénteken 18.30 órától tartunk a Bíbor Liliom Étteremben, a Csépi út 1/D. szám alatt. A fiatalember nagyapjával, a legnagyobb magyar borászok közé sorolt Tiffán Edével együtt készíti a borokat. Nyolc kiváló bort kóstolhatnak a résztvevők, mellé pedig válogathatnak az étterem által készített finom sült húsokból.

Nyugodtan mondhatjuk, hogy minden borász álma az, hogy olyan mester mellett dolgozhasson, aki eljutott a borkészítés legmagasabb fokáig. Az 50 éve a borszakmában dolgozó és az első Év Bortermelője díjjal kitüntetett Tiffán Ede az utóbbi években unokájával, ifjabb Tiffán Zsolttal közösen készíti a pincészet borait, így ötvözve a tapasztalatot, a hagyományt a fiatalos, vibráló lendülettel. Az már köztudott, hogy a fiatalember fogja átvenni a villányi Tiffán Borászat vezetését, s ehhez minden adottsága megvan. Mint az új generáció képviselője dolgozott gyakornokként Németországban, Kaliforniában és Új-Zélandon, majd a németországi Geisenheinben végzett borászati képzést. Idedaza pedig a Corvinus Egyetemen pallérozódott. Mondhatjuk, hogy könnyen belenőtt a borászkodásba, hiszen a szőlőtőkék, a borászat mellett nőtt fel. Tiffánéknál hagyomány és tradíció a borászkodás, a család 1746 óta foglalkozik szőlőtermesztéssel és borral a villányi borvidéken. Zsolt a tizenegyedik generáció tagja. Ültetvényeik a borvidék legkiemelkedőbb dűlőiben fekszenek, a rajtuk termő fajták pedig a rendkívüli minőséget adnak évről évre.

A családi birtok szőlőterületei a borvidék villányi termelési körzetében találhatóak. A legkiválóbb dűlőkben helyezkednek el: Jammertal, Sterntal, Ördögárok, Remete, Kopár és Várerdő. A szőlőterület nagysága 20 hektár. A területek zöme déli, a kisebbik része keleti, illetve nyugati fekvésű. Többségük 130-200 m közötti tengerszint feletti magasságban helyezkedik el. Az ültetvényekben Portugieser, Kadarka, Kékfrankos, Pinot Noir, Merlot, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon fajtákat termesztenek. A feldolgozó és a pince építése 1993-ban kezdődött, és több lépésben alakult ki a mai nagysága és szerkezete. 

A borkóstoló borai:

  • Csenge 2020
  • Denim Rosé 2020
  • Immortal 2020
  • Régimódi 2019
  • Principium 2018
  • Lucia 2016
  • Carissimae 2016
  • MMXII Grande Selection 2012

A kóstoló ára: 10.000 Ft, amelyet kérünk 2021. november 10-ig elutalni a Nyíregyházi Borbarátok Egyesület számlájára, számlaszám: Takarékbank 68800109-11108092. A közleménybe, kérjük, írják be: KOS Borestek, illetve a rendezvényen résztvevő(k) nevét, illetve az elektronikus számla küldése miatt az email címét! Bővebb információ: Máthé Csabánál a mathe.csaba001@gmail.com email címen, vagy a 20/9656-444-es telefonszámon. Jelentkezni lehet a helyszínen, a Bíbor Étteremben is!

Kóstoljuk meg együtt a szenzációs Tiffán borokat!