Bár voltak szép villanásaink, felőrölt minket a Pécs, ezzel érvényesítve a papírformát!

BKG-PRIMA NATURA SZIGETSZENTMIKLÓS – NKA UNIVERSITAS PEAC 57-87 (11-13, 17-20, 10-32, 19-22)

TIPPMIX NŐI NB I. A , 17. forduló
Szigetszentmiklós, Városi Sportcsarnok
Jakab László Imre, Sörlei Attila, dr. Németh Patrik (Sarkadi-Nagy Ágnes)

BKG-PRIMA NATURA Szigetszentmiklós: Perez 11/6, Aldazabal 10/6, Katona 12/3, Takács, Degbeon 4. Csere: Duka 5/3, Vári 10/6, Szabó 5/3, Zsámár, Gróf, Kovács, Andi.

NKA Universitas PEAC: Kiss 13/3, Calhoun 16/9., Rátkai 10/6, Wentzel 3, Burdick 8. Csere: Katanic 6, Laczkó 4, Simon 7/3, Szücs 7/3, Olawuyi 7, Pap, Sanchez 6.

Solanch Aldazabal találatával a BKG szerzett vezetést, de erre Rátkai Eszter válaszolt egy triplával. Pontszegény játék jellemezte az első szakaszt. Öt perc után még csak 6-3 állt az eredményjelzőn. Ekkor a BKG vezetett és volt lehetőségük a hazaiaknak, hogy nagyobb előnyt építsenek fel. Ez nem sikerült, öt pontnál jobban nem tudtak ellépni Geedti Tibor tanítványai és ahogy az ilyenkor menetrendszerűen lenni szokott, a magasabban rangsorolt gárda ezt idővel kihasználta. A PEAC Simon Zsófia két találatával végül 11-11-nél érte utol a BKG-t, majd Beatriz Sanchez két büntetőjével a negyed hajrájában a vezetést is átvette. A második szakasz elején Kiss Virág villant meg, majd Szücs Réka és Olawuyi Adenike talált be. Összességében egy 10-0-s futást mutatott be a ritmust váltó és jóval pontosabb játékot bemutató PEAC, ezzel pedig megalapozta későbbi sikerét.

A BKG kosárcsendjét 23-11 után Katona Szidónia és Raina Perez triplái törték meg, így 23-17-nél még volt egy felzárkózása a házigazdának. Erre azonban a pécsiek felnőtt csapatában is kiválóan helytálló ifjú tehetség Rátkai Eszter triplája érkezett válaszul. Kifejezetten látványos szakasz bontakozott ki, a folytatásban Solanch Aldazabal és Sierra Calhoun is betalált távolról. A félidő hajráját már faultok tették töredezetté. Vári Zita és Raina Perez büntetőivel 29-24-re szépített a BKG, de összességében Jovac Gorenc együttesének a vezetése nem forgott veszélyben. Hazai oldalról Vári Zita, a pécsiektől Rátkai Eszter és Cierre Burdick találatai zárták le az első 20 percet. A PEAC végül 33-28-ra ment. A harmadik negyed legelején Kiss Virág kapott a térdéhez, de szerencsére a kiváló center nem szenvedett súlyos sérülést és tudta folytatni a mérkőzést. A másodikhoz hasonlóan a harmadik etapot is egy nagy futással kezdte a PEAC. Ezúttal egy újabb 10-0-s szakaszt rögzíthettünk a jegyzeteinkbe.

Szépen megoszlottak a terhek a pécsiek döntő futása során. Wentzel Nóra, Rátkai Eszter, Sierra Calhoun és Cierra Burdick voltak a pontszerzők. A BKG kosárcsendjét Szabó Dóra törte meg, de erre Sierra Calhoun két triplája érkezett válaszul, amivel 49-30-ra módosult az állás. A 20 pontos különbség jelentette határt Kiss Virág villanásai után 54-32-nél lépte át a PEAC. A harmadik negyed végén pedig már a 30 pontos előnyhöz voltak közelebb a pécsiek. Simon Zsófia triplája zárta ezt a szakaszt, így 65-38-ra alakította az eredményt. Ez volt a PEAC negyedik triplája a harmadik negyedben. A záró szakaszban nem lehetett kérdés a győztes kiléte. Mindkét csapat bő rotációval játszott és minden nevezett játékos pályára került. A pécsiekre csütörtökön Európa Kupa nyolcaddöntő vár, ezt is figyelembe kellett venniük. A BKG pedig majd a BEAC csapatával vív kulcsmeccset a rájátszásért zajló versenyfutásban. A hazaiak 71-51-re visszakapaszkodtak, de innen 14-4-es futást produkált a PEAC. Szücs Réka triplájával 85-55-nél alakult ki a 30 pontos különbség. Ez pedig már nem változott a végéig. Ama Degbeon és Olawuyi Adenike alakította ki a 87-57-es végeredményt.

Nyilatkozatok

Gedei Tibor: Gratulálok a PEAC csapatának. A szokásosnál is szűkebb rotációval kellett a mai mérkőzésen (főleg magas poszton) dolgoznunk. Nem is nagyon bírtuk el fizikálisan. Nagyjából az első félidő végén már látszott, hogy véges lesz ez az energia, amit bele tudunk tenni. Nagyon sokat olyan szerkezetben kellett játszanunk, amiben nem szoktunk. Megszoktuk, hogy több magas játékosunk van, ez a mai mérkőzésen nem így volt. Ez abszolút nem kisebbíti a PEAC-nak az érdemeit. A második félidőben az agresszivitással eldöntötték, körülbelül másfél perc alatt a mérkőzést. Jövő héten nagyon fontos mérkőzésünk van. Nem tudom, hogy mennyien leszünk, de megpróbálunk mindenféleképpen nyerni és ennek tudatában készülni. Külön örülök Duka Lilinek, aki nagyon jól szállt be a második félidőben.

Duka Lili: Szeretnék gratulálni a PEAC csapatának. Nagyon jól játszottak. Köszönöm a lehetőséget, hogy pályára tudtam lépni a második félidőben és örülök neki, hogy sikerült betalálnom. Az első félidőben jól játszottunk. A második félidőben elfáradtunk fejben és fizikálisan is. Hiányzott egy centerünk a forgásból, ezt nehéz volt megoldani, de egész jól álltuk a helyünket.

Jovan Gorec: Az első félidőben lassan játszottunk, kihagytunk sok büntetőt. De nem csak rólunk szólt a dolog, jól játszott a BKG és nagyon jó munkát végzett az edzőjük. Viszont az látszott, hogy a sokkal bővebb rotáció minket segített, miközben a hazaiak az egyik légiósukat hiányolták, ami nagy nehézséget okozott számukra. Azért is különösen jó volt, hogy teljes csapattal tudtunk felállni, mert így sok dolgot tudtunk gyakorolni, ami az elkövetkezendő időben hasznos lehet.

Sierra Calhoun: Úgy gondolom, hogy az első félidőben nem kellő intenzitással játszottunk. Kimaradtak a büntetők. Félidőben megbeszéltük, hogy meg kell emelnünk a szintet. Ezt meg is csináltuk, védekezésben nagyon odafigyeltünk, így aztán megnyertük a mérkőzést.