Bár a papírforma is ellenfelünknek kedvezett, sajnos tartalékos kerettel kényszerültünk kiállni a pécsiek ellen. Ettől függetlenül büszkék vagyunk arra, hogy már második profi szezonunkban bejutottunk a Magyar Kupába! Szép volt lányok!

NKA UNIVERSITAS PEAC – BKG-PRIMA NATURA SZIGETSZENTMIKLÓS 87-44 (24-7, 21-18, 24-8, 18-11)

2023 Killik László Női Magyar Kupa, negyeddöntő
Pécs, Nemzeti Kosárlabda Akadémia
Győrffy Pál Attila, Farkas Gábor, Kovács Nimród János (Fekete László)

NKA Universitas PEAC: Calhoun 6/6, Katanic 5, Olawuyi 12, Kiss 15, Wentzel 8. Csere: Simon 5, Laczkó 7, Pap 7, Gwathmey 11, Sanchez 4, Rátkai 4, Szücs 3.

BKG-PRIMA NATURA Szigetszentmiklós: Aldazabal 7, Duka -, Perez 10/6, Szabó 3/3, Vári 8. Csere: Takács 4, Herzog 2, Andi 1, Gróf 5/3, Zsámár 4.

A PEAC – BKG találkozójának elején fej-fej mellett haladtak a csapatok. Az első találatot Sierra Calhoun szerezte távolról, majd szinte azonnal érkezett Aldazabal Berroa Laura közelije. Wentzel Nóra kosara után már 5-2-t mutatott az eredményjelző, majd a Szigetszentmiklós oldaláról Raina Perez triplája következett. Ezután viszont a pécsiek három pontos előnyre tettek szert, így pedig a vendégek vezetőedzőjének, Gedei Tibornak kellett időt kérnie eligazításra. A folytatásban azonban igencsak kibontakozott a papírforma. A pályára visszatérve ugyanis egy magabiztosabb hazai periódus vette kezdetét, egészen pontosan egy 16-2-es szakasz, melynek köszönhetően Jovan Gorec gárdája több, mint 10 pontos előnyre tett szert. 24-7-nél pedig már az első negyed hajrájába érkeztek az események. A PEAC továbbra is könyörtelen tempót diktált támadásban, míg védekezésben leginkább területvédelemmel állította meg ellenfelét. A játékrészt végül Olayemi Olawuyi sikeres büntetői zárták, így tehát a második játékrész az eddigi 24-7-ről folytatódhatott.

A rövid szünetből visszaérkezve meglehetősen kiegyelődött a pontszerzés. 4-4 után 28-11-re változott a kijelzőn olvasható állás, ez viszont azt jelentette, hogy továbbra is a Pécs élvezhette a magabiztos előnyt. A PEAC viszont ezt követően nagyobb sebességbe kapcsolt, és pár pont híján a különbséget egészen húsz pontra növelte. Ekkor éledt fel viszont a vendégek játéka is. Egy 8-0-ás szigetszentmiklósi periódus következett, mellyel Gedei Tibor tanítványai jelentős mennyiségű pontot tudtak lefaragni hátrányukból, így tehát 36-23-nál a hazai gárda kért időt eligazításra. A félidő utolsó perceiben viszont ismét a Pécs felé billent a mérleg. A hazai gárda ugyanis egy 9-2-es periódust produkált még pluszban a nagyszünetig, amivel a differencia hivatalosan is elérte a húsz pontot. A felek végül tehát 45-25-ről fordulhattak. Húsz perc leforgása alatt a PEAC válogatott centere, Kiss Virág ismételten kiváló teljesítményt nyújtott. Egészen pontosan tíz pont került a neve mellé, ezen kívül pedig 5 lepattanót szerzett, mellyel a mezőny legjobbjának bizonyult.

A második félidőt egy 16-0-ás hajrával indította a pécsi gárda, mellyel a felek közti különbség a harminc pontot is túllépte. Ekkor már a nyugalom is látható, érezhető volt a PEAC vezetőedzőjén, aki türelmes tekintettel nézte a pályán történő eseményeket. A harmadik negyedből egészen pontosan öt perc telt el, a PEAC pedig egyenesen szárnyalt a parketten. Támadásban kiemelkedő teljesítményt nyújtottak, és védekezésben is csak minimális hibával játszottak, ez pedig az eredmény alakulásán is teljesen tükröződött, hiszen ellenfelük egyszerűen nem tudott találatot szerezni. Természetesen nem lebecsülve a BKG csapatát, akik szintén tisztességesen küzdöttek a pályán, s tudásuk legjavát próbálták nyújtani. A két együttes közti színvonalbeli különbségek azonban egyre inkább kibontakoztak. Jovan Gorec végül fiatalabb játékosait is a pályára küldte, s a harmadik etap végénél járva már minden pécsi kapott játéklehetőséget. A negyedet végül Aldazabal Berta Laura sikeres büntetői zárták. A találkozó záró szakasz így 69-33-ról folytatódott, pontszerzés szempontjából pedig az utolsó tíz perc sem tartogatott már nagy meglepetéseket. Ekkor már tulajdonképpen a győztes kiléte sem volt kérdéses. Két perc volt egészen pontosan vissza a negyeddöntőből, amikor Szücs Réka volt sikeres. Ezzel 41 pont lett a felek közti differencia. A találkozót végül Szabó Dóra sikeres hárompontosa zárta, ám a domináns győzelem így is az NKA Universitas PEAC csapatáé lett. Ennek értelmében tehát Jovan Gorec együttese utazhat majd a márciusi négyes döntőre, ahol az ellenfél a szintén magabiztos győzelmet arató DVTK – Hun-Therm lesz.

Nyilatkozatok

Hazai edző nyilatkozata
Jovan Gorec : Jó volt három hét után újra meccset játszani, és hogy újra együtt lehettünk. Örülök, hogy mindegyik játékosnak lehetőséget adhattam, és nemcsak jól, de nagy energiákat mozgósítva játszottak. Tudom, hogy az ellenfél nem tudott teljes kerettel kiállni, de így is gratulálok a játékukhoz, és sok sikert kívánok nekik a továbbiakban.

Vendég edző nyilatkozata
Gedei Tibor : Gratulálok a PEAC-nak, és sok sikert kívánok nekik a Final Fourban. Foghíjas kerettel érkeztünk, nehéz is volt megfelelő szerkezettel játszanunk. Az öltözőben megkérdeztem a lányokat, hogy hányan játszottak már életükben kupameccset, és volt egy darab jelentkező… Ettől függetlenül akadtak biztató periódusaink, nagyjából a 18. percig.

Hazai játékos nyilatkozata
Kiss Virág : Örülök, hogy viszonylag sima mérkőzést tudtunk játszani, így mindenki pályára léphetett. Az utolsó másodpercig komolyan vettük a találkozót, és ez volt a legfontosabb. Büszke vagyok a lányokra, és bízom a jó folytatásban a kupában.

Vendég játékos nyilatkozata
Gróf Júlia : Örülök a lehetőségnek, hogy játszhattam. Annak ellenére, hogy tartalékos csapattal érkeztünk, úgy érzem, helytálltunk, és készülünk tovább a Cegléd elleni meccsre.