BKG-PRIMA NATURA SZIGETSZENTMIKLÓS – LUDOVIKA CSATA 64-50 (13-13, 15-21, 16-8, 20-8)

TIPPMIX NŐI NB I. A – RÁJÁTSZÁS A 9-12. HELYÉRT
Szigetszentmiklós, Városi Sportcsarnok
Jakab László Imre, Rózsavölgyi Alexandra, Jankovics Viktor Zsolt (Schäffer Béla Róbert)

BKG-PRIMA NATURA Szigetszentmiklós: Duka, Vari 9/3, Aldazabal 10, Szabó 12/6, McBryde 17. Csere: Katona 8, Takács 6, Zsámár, Gróf, Hercog, Andi

Ludovika Csata: Gábor 6, Horvth 2, Szabó 12/6, Gyöngyösi 7, Barnai 8. Csere: Jáhni 2, Czank 5, Toman R. 3/3, Toman D. 2, Boros 3/3,,

Gábor Lili és Vári Zita találataival indult a 9. és a 10. helyezett mérkőzése, mely egyben a 2022/2023-as évad utolsó play-out összecsapása volt. A Csata Horváth Bernadett, Barnai Judie és Szabó Fanni révén igyekezett az első percekben magához ragadni a kezdeményezést. Szabó Dóra és Dominique McBryde extráival azonban tartotta a lépést a BKG. Az első szakasz utolsó négy percébe érkezve 10-9-nél már csak egy pont választotta el a feleket. Szabó Dóra újabb találatával 11-10-nél fordított is a házigazda. Az első negyed hajrájában Boros Berta triplából volt eredményes, majd Katona Szidónia duplából. 10 perc után így 13-13 állt az eredményjelzőn. A második szakasz Solanch Aldazabal és Barnai Judie találataival indult, majd Gyöngyösi Janka öt pontjával 20-15-re módosult az állás. Ezt követően Szabó Fanni révén tartotta előnyét a Csata, a különbség 3-5 pont között látszott állandósulni. A BKG-tól sorrendben Vári Zita, Szabó Dóra és Dominique McBryde volt eredményes, gondoskodva arról, hogy ne kerüljön ennél nagyobb hátrányba a házigazda.

Fordulatos küzdelmet hozott a félidő utolsó öt perce. Betalált Czank Tímea, Szabó Dórától, Szabó Fannitól pedig triplákat rögzíthettünk. A hajrában Czank Tímea klasszisával egészen 34-26-ra elszakadt a Csata. A félidőt végül Takács Dorina duplája zárta, így 34-28-ról érkezett el a nagyszünet. A hazaiaknál a 10 pontos Szabó Dóra, a vendégeknél a 9 pontos Szabó Fanni bizonyult a legeredményesebbnek. A harmadik negyed elején két percet kellett várni az első találatra. Ez Dominique McBryde nevéhez fűződött, amivel 34-30-ra alakította az eredményt. A Csata első pontjait Toman Réka triplája jelentette. Dominique McBryde és Jáhni Zsófia kosárváltása után még 39-32-nél is őrizte hétpontos vezetését a vendég-alakulat. A hétből pedig nem sokkal később tíz pont lett, 42-32-nél ért ezt el a Csata. Ekkor éppen a harmadik negyed félidejében jártunk. A következő öt perc viszont nagy fordulatot tartogatott.

Dominique McBryde, Takács Dorina és Vári Zita révén 10-0-s futással 42-42-nél egyenlített a BKG. A harmadik szakaszt ráadásul Katona Szidónia találata zárta, amivel 44-42-re már a hazaiak vezettek. A negyedik negyed elején Gábor Lili büntetőivel 44-44-nél egyenlített még a Csata. Ezt követően viszont Solanch Aldazabal és Katona Szidónia 50-44-re alakította az eredményt. Extázisban játszott, nagy energiákat mozgósított a BKG. Még két perc sem telt el a záró szakaszból, amikor Dominique McBryde dupláját követően 52-44-nél 8 pont választotta el a feleket. Ez egy 20-2-es futás volt. Időkérés után Toman Dóra és Barnai Judie megtörte a vendégek rossz sorozatát, de Solanch Aldazabal és Vári Zita révén 58-48-nál így is elérte a 10 egységet a differencia. Az utolsó három percben stabilan tartotta előnyét a BKG. A legnagyobb differenciát 62-48-nál regisztrálhattuk és ez a 14 pont a lefújásig megmaradt. Gábor Lili és Gróf Júlia találatai zárták az összecsapást. A BKG 64-50-re nyert.

A szombati két hazai győzelem – a PINKK és a BKG sikere – nem változtatott a play-out korábban kialakult állásán. A Ludovika-Csata a 9., a BKG-PRIMA NATURA Szigetszentmiklós a 10., a VBW CEKK Cegléd a 11., míg a PINKK Pécsi 424 a 12. pozícióban zárt a 2022/2023-as évadban.

Nyilatkozatok

Hazai edző nyilatkozata
Gedei Tibor : Két és fél negyed kellett hozzá, hogy elkezdjünk kosárlabdázni, kommunikálni, alap dolgokra figyelni, amiket meg tudunk csinálni. Az elején ez zavart engem, hogy olyan hibákat követünk el, amiket fókusz alatt nem lenne szabad. Örülök, hogy sikerült megfordítani a mérkőzést, örülök, hogy sikerült egy nagyon jó védekezést bemutatni a második félidőben. Támadásban sokkal okosabban játszottunk. Örülök, hogy ezt a szezont tíz győzelemmel tudtuk zárni.

Vendég edző nyilatkozata
Tursics Krisztián : Harmadik negyedben egy tíz pontos előnyről nyolc harminckettő lett az ellenfélnek, amit nem teljesen értek, hogy hogyan. Rotálva volt a csapat, úgyhogy fáradtság nem lehetett. Azt gondolom, hogy hűen tükrözi a szezonunkat ez a befejezés itt ami most volt. És az is, hogy egy -15-ös lepattanó csatát csináltunk a második félidőben valamint ezt a 32-8-as etapot és ez visszaadja az egész szezonnak a teljesítményét, a kimenetelét és hűen tükrözi, hogy milyen állapotban volt ez a csapat egész évben. Mondhatnám, hogy nem is véletlen, hogy egy ilyen zárás lett belőle, hogy kikaptunk húsz ponttal a második félidőben. Bármilyen formátumban erre nincsen mentség. És az, hogy kétszer nyolc pontot dobunk a második félidőben, az pedig gyötredelmesen gyenge. Gratulálok a BKG-nak, mert egy nagyon megérdemelt győzelmet arattak. Szeretném megköszönni mindenkinek az öt éves munkát. Nagyon bízom benne, hogy láthatunk itt még kiváló A-csoportos csapatot.

Hazai játékos nyilatkozata
Dominique McBryde : Több energiát tettünk bele a második félidőben. Sokkal több párharcot nyertünk, amit nem tudom, hogy miért nem tettünk az elejétől fogva. Ez egy rejtély amit mindannyian szeretnénk kitalálni. Az ittlétem alatt most játszottunk a legjobban és megmutattuk, hogy tudunk küzdeni akár egy teljes mérkőzésen keresztül. Ez egy nagyszerű második félidő volt és egy nagyszerű csapat győzelem.

Vendég játékos nyilatkozata
Gábor Lili : Ezen a mérkőzésen mindenki látta benne a végét. Nem csak huszonöt percen keresztül kellett volna rendesen dolgoznunk, hanem a koncentrációt összegyűjtve a mérkőzés végéig. Sajnálom, hogy nem tudtuk behúzni a hatodik zsinór győzelmünket a playoutban.