BKG-PRIMA NATURA SZIGETSZENTMIKLÓS – SERCO UNI GYŐR 66-88 (20-19, 17-21, 14-24, 15-24)

TIPPMIX NŐI NB I. A , 3. forduló
Szigetszentmiklós, Szigetszentmiklósi Városi Sport- és Rendezvénycsarnok
Cziffra Csaba Zsolt, Rózsavölgyi Alexandra, Nepp László Oszkár (Reisz Péter)

BKG-PRIMA NATURA Szigetszentmiklós: Baltkojiene 15/6, Marotta 20/9, Aldazabal 3/3, Mullings 17, Zsámár 3/3. Csere: Bajzáth -, Herzog -, Gróf -, Takács -, Koch 5/3, Rozmán 3/3, Duka -.

SERCO UNI Győr: Anigwe 21/6, Gyöngyösi -, Dombai 11/3, Török -, Slocum 26/12. Csere: Küllős -, Bach 12, Goree -, Ruff-Nagy 7/3, Hegedűs 7/3, Molnárová 4.

A találkozót Megan Mullings kosara indította, amivel a BKG-hoz került a lépéselőny. A válasz azonban szinte azonnal érkezett is győri oldalról, Destiny SLocum méghozzá távolról volt sikeres. A pontszerzés ezzel azonban még nem ért véget. Következőnek ugyanis Chloe Marotta talált be, amivel ismét a hazai együttes felé billent a mérleg. A Dubei Debóra és Diamond Miller nélkül felálló Győr viszont még két fő hiányában is komoly erőket képviselt. Erejüket pedig leginkább támadásban villantották meg, ahol is következő találatuk megint csak egy tripla volt. A Szigetszentmiklós azonban remekül tartotta a lépést ellenfelével, 6-6-nál egált regisztrálhattunk, majd pedig újból a hazai alakulat újból átvette a vezetést. Így tehát mondhatni a csapatok az első pillanattól kezdve fej-fej mellett haladtak. A győriek számára a legnagyobb fejfájást Santa Baltkojiené játéka jelentette, akire Fűzy-Antolovics Adél másodedző is felhívta a figyelmet a mérkőzés előtti beharangozójába. Őt győri oldalon leginkább az Anigwe – Slocum duó tudta ellensúlyozni, mely szintén sorban gyártotta a pontokat. 12-13-nál pont Slocum hárompontosát láthattuk, amire ezúttal viszont Marotta válaszolt szintén egy triplával. 15-13 tehát a táblán, majd pedig Santa Baltkojiené állhatott büntetővonalra. A BKG légiósa mind a két rádobását értékesíteni tudta, ezzel pedig 4 pontra nőtt csapata előnye. A negyed hátralévő perceiben továbbra is kosárra-kosár volt a válasz, sőt, a vendégek fel is tudtak zárkózni, ám a Szigetszentmiklós még így is meg tudta őrizni lépéselőnyét. A második játékrész egészen pontosan 20–19-ről folytatódhatott.

A következő felvonást azonban már a Győr indította magabiztosabban. Egy perc elteltével ugyanis csak Cziczás László tanítványai szereztek pontot, ezzel pedig ismételten hozzájuk került a vezetés. 20-22 állt az eredményjelzőn, s a Szigetszentmiklós vezetőedzője, Gedei Tibor kért időt eligazításra. A rövid szünet előtt azonban még Destiny Slocum javára ítéltek faultot a játékvezetők, amiért visszatérve a Győr légiósa kettőt dobhatott. Két találata után pedig már néggyel ment a vendég együttes. A BKG ezt követően váltott ismét ritmust. Baltkojiené vezetésével ők is el kezdték gyártani a pontokat, s 26-26-nál megint csak egál lett a találkozó. A Szigetszentmiklós Chloe Marotta hárompontosával tudott egyenlíteni. A vezetést ezúttal azonban nem vették át. Érkezett ugyanis a találat Bach Boglárkától, kinek találatával megint csak a Győr felé billent a mérleg nyelve. Ezután viszont Koch Dóra pontjai következtek, amivel 29-28-ra változott az állás, ekkor pedig Cziczás László vezetőedző kért időt. Egy gyors eligazítást követően pedig folytathatott a ki-ki mérkőzés, s megint csak a Szigetszentmiklós brillírozott. Mullings vette kezei közé az irányítást, amivel újból 4 pont lett a felek közti differencia, majd viszont Ruff-Nagy Dóra volt sikeres, így 34-32-nél ezúttal a hazaiak kértek időt. Visszatérve pedig következhetett az első félidő véghajrája. A győriek nem kicsit léptek a gázra, s bár Gedei Tibor együttese állta a sarat, a nagyszünetet három pontos vendég vezetéssel kezdhették meg a csapatok (37-40).

A második félidő elején továbbra is fej-fej mellett haladtak a résztvevők. A harmadik negyed első kosarát Hegedűs Janka szerezte, majd Santa Baltkojiené találata következett. Destiny Slocum triplája után változott 39-46-ra az állás. Ezt a lendületet pedig a következő szakaszra is továbbvitte a Győr. Három perc elteltével 8-2-t regisztrálhattunk Cziczás Lászlóék javára, a menetelést pedig a túloldal időkérése szakította félbe. Ekkor viszont már egy pont híján tíznél járt a különbség. Visszatérve azonban nem kellett sokat várni, s a differencia meg is haladta az előbb említett tíz pontot. A játék ugyanis Dombai triplájával folytatódott, majd pedig Bach Boglárka volt sikeres a vonal mögül (39-53). A BKG viszont továbbra sem tudta rendezni sorait. A védőtérfélen egyértelműen nem tudták megfékezni ellenfelük akcióit, ám támadásban sem jártak több szerencsével. A Győr ugyanis kiváló támadójátékát bombabiztos, agresszív védekezés váltotta fel, mely sok esetben a faulthatárt súrolta, ezt pedig Gedei Tibor tanítványai csak helyenként, nehézkesen tudták kijátszani. A negyed felét átlépve már 17-2-t regisztrálhattunk a vendégek javára. A Szigetszentmiklós végül 41-59-nél kért időt egy gyors eligazításra. Az etap végén a hazai gárda ebből a 18 pontos hátrányból egészen pontosan 5-öt tudott ledolgozni. Felszólalt a duda, a tábla 51-64-et mutatott, majd következhetett az utolsó tíz perc.

A záró szakaszt pedig ismét fej-fej mellett indították a csapatok – már ami a pontszerzést illeti. Pár perc leforgása után ugyanis 5-6-ot regisztrálhattunk, amikor a vendégek megint csak nagyobb sebességbe kapcsoltak. Rutinjukat és magasságbeli előnyüket kihasználva kezdték el sorban gyártani a pontokat, majd egy 6-0-ás roham után végül Gedei Tibor vetett véget a menetelésnek. Ekkor azonban már húsz pont felett járt a győriek előnye. A rövid taktikai időkérés pedig nem okozott hatalmas zavart az Euroligás csapat játékában. Visszatérve továbbra is magabiztosan kosárlabdázott Cziczás László együttese, melynek köszönhetően ki is jelenthettük, hogy ekkor többé már nem volt kérdéses a győztes kiléte. A hazaiak légiósaik közreműködésével próbáltak meg szépíteni a végkimenetelen, a Győr azonban könyörtelen tempót diktált. A második félidőben Destiny Slocumtól Kristine Anigwe vette át a stafétát, mind a ketten 20 pont felett jártak pontszerzésben, majd Bach Boglárka és Dombai Réka következett szintén kétszámjegyű dobott ponttal. A differencia végül húsz pontnál kezdett el állandósulni, ez pedig a mérkőzés végéig már nem is változott. Az utolsó találatot Molnárová Anna-Laura szerezte, amivel kialakult a 88-66-os végeredmény a SERCO UNI Győr javára.

Nyilatkozatok

Gedei Tibor: Gratulálok a Győr csapatának. Az első félidőben viszonylag jól kontrolláltuk a játékot annak ellenére, hogy ott is nagyon sok ki nem kényszerített hiba volt ami a figyelmetlenségünkből adódott. Ez már ott sem fért bele hiszenn lehetett volna előnnyel is fordulni. Egy ilyen csapat ellen negyven perc fókusz kell és mi ezzel a fókusszal küzdünk. Ha nincs az első nyolc másodpercben helyzetünk, akkor legyünk türelmesek. Nyilván a légiósokon kívül nagyon sok fiatal játékosunk van, akiknek ez a szint még picit magas, de fejlődnek és helyt állnak. Dolgozunk tovább.

Marotta Chloe Kae: Az első félidőben talán meglepetést is okoztunk a Győrnek, jól játszottunk. Ezért is volt szoros a mérkőzés. A második félidőben megmutatták a vendégek, hogy nem csak jó csapat, de okos is és elkezdték elvenni az első és második opciónkat is támadásban. Ekkor már nagyon nehéz harmadik opcióig elmenni. Ez az amiért akadozott a támadásunk. De összességében egy jó mérkőzést játszottunk.

Cziczás László: A győzelemmel elégedett vagyok. Nagyon furcsa körülmények vannak per pillanat körülöttünk úgyhogy nagyon nehéz mérkőzésre számítottam és ez be is igazolódott az első félidőben. Nyilván valóan egy NBI/A csoportos csapattal játszottunk, akik szintén készültek ellenünk. Azt gondolom, hogy amíg bírták ellenünk erővel, addig megfelelő partnereink voltak. Jár nekik a gratuláció, de megdicsértem a saját csapatomat is.

Bach Boglárka: Nem lepett meg minket a BKG játéka, hiszen készültünk belőlük. És tudtuk, hogy az előző mérkőzéseken is megnehezítették az ellenfelek dolgát. A második félidőben sikerült azt a védekezésben lévő agresszivitást végrehajtanunk amit szerettünk volna és ezáltal sikerült könnyű kosarakat szerezni, megjött a lendületünk támadásban is. Nagyon örülök, hogy sikerült három kulcsjátékosunk nélkül is behúzni ezt a nagyon nehéz mérkőzést