Sajnos nem tudtunk a válogatott szünet után jól kezdeni itthon, így a BEAC ellenünk szerezte meg első győzelmét a szezonban!

BKG-PRIMA NATURA SZIGETSZENTMIKLÓS – E.ON ELTE BEAC 56-73 (17-17, 13-12, 9-19, 17-25)

TIPPMIX NŐI NB I. A , 5. forduló
Szigetszentmiklós, Szigetszentmiklósi Városi Sport- és Rendezvénycsarnok
Tőzsér Dénes Kelemen, JAKAB László Imre, Kapusi Gábor (Sarkadi-Nagy Ágnes)

BKG-PRIMA NATURA Szigetszentmiklós: Baltkojiené 14/3, Marotta 10/3, Koch 5/3, Mullings 18/3, Zsámár -. Csere: Bajzáth 3, Herzog -, Gróf -, Takács 3/3, Aldazabal Berroa -, Rozmán 3, Duka -.

E.ON ELTE BEAC: Morgan 13/3, Gábor 10/3, Tóth 15/3, Angyal 19/6, Pavic 12. Csere: Ozola 4, Orosz -, Milkovics -, Zsámár -, Katona -, Drahos -, Szauter -.

A magyar bajnokság 5. fordulójában az E.ON ELTE BEAC 73-56-os győzelmet aratott a BKG-PRIMA NATURA Szigetszentmiklós otthonában.

A feldobást követően a pontszerzést Santa Baltkojiené kosara vezette fel. A vendégek oldaláról ezután Angyal Barbara hárompontosa érkezett, amivel Mészárosné Kovács Andrea együttese vette át a vezetést. Gábor Lili újabb triplája után pedig már 6-2-re ment a BEAC. Ezután viszont a hazaiak vették kézbe az irányítást. Baltkojiené vezetésével a BKG egy magabiztosabb hajrába kezdett, melynek köszönhetően ismét a Szigetszentmiklós felé billent a mérleg. 8-6 a táblán, majd ismét fordult a kocka. Tóth Franka ugyanis egymásután kétszer is betalált, így 8-10-nél már Gedei Tibor vezetőedzőnek kellett időt kérnie csapatának. A kiélezett játék azonban a rövid taktikai szünet után is folytatódott. 10-10-nél egál lett a mérkőzés, majd pedig újból Tóth Franka találatit láthattuk, végül Josipa Pavic pontjaival lett 10-13 az állás. Ezután kosárra-kosár volt a válasz, amivel a vendégek meg tudták tartani lépéselőnyüket. Még a negyed utolsó másodperceiben is két ponttal ment a BEAC, amikor is az végső pillanatban Megan Mullings szerzett találatot, ezzel pedig kiegyenlített a hazai együttes. Következhetett tehát a második felvonás, 17-17-ről.

Az első negyed végén megszerzett lendületet a BKG pedig a következő etapra is átvezette. Az újabb tíz perc Mullings pontjaival kezdődött, aki előszőr távolról volt sikeres, majd közelről talált be. A BEAC csupán ekkor tudott ismét kosarat szerezni. Gábor Lilit dobás közben faultolták, amiért a fiatal játékos két büntetőt dobhatott. Két rádobásából azonban csak egy lett találat, a hibát azonban Morgan korrigálta, melynek köszönhetően a vendégek két pontra zárkóztak fel (22-20). A túloldalon ezúttal viszont Bajzáth Lili jelentett veszélyt. A BKG fiatalja ugyanis egy akcióval három pontot is szerzett csapatának, amivel a Szigetszentmiklós megint csak 5 ponttal lépett el. 25-20 a táblán, s Mészárosné Kovács Andrea kért időt. Az eligazítás pedig szemmel láthatóan jót tett lányainak, akik a pályára visszatérve rendezni tudták soraikat, s egy szempillantás alatt ismét felzárkóztak. 25-24-nél márcsak egyetlen pont választotta el a feleket, majd Angyal Barbara büntetőjével újból egál lett a küzdelem. S bár a Szigetszentmiklós egy ideje nem szerzett pontot, Gedei Tibor tanítványai továbbra is teljes erőbedobással küzdöttek a pályán. Ennek meg is lett az eredménye, hiszen egy remek védekezésnek köszönhetően Chloe Marotta szerzett kosarat, amivel a vezetés ismét a hazaiakhoz került. 27-25-nél tehát újabb BEAC-os időkérés következett. A hátralévő időben a Szigetszentmiklós pedig stabilan tartotta pár pontos előnyét, egészen a legutolsó pillanatig, amikor is Gábor Lili dobott kosarat. Ezzel az állás 30-29-re változott, a csapatok tehát innen fordulhattak.

A második félidő elején ismételten fej-fej mellett haladtak a csapatok. Az első találatot Pavic szerezte, majd Mullings volt sikeres, Angyal Barbara középtávolijával azonban már újból a BEAC-é volt a vezetés. Ekkor pedig már nem lassított Mészárosné Kovács Andrea együttese, egy 8-3-as szakaszt követően négy ponttal mentek a vendégek. 33-37-nél Gedei Tibor vezetőedző kért időt eligazításra. A folytatásban az Újbuda azonban rárakott még egy lapáttal eddigi teljesítményére. Nagyobb sebességbe kapcsolt a vendég alakulat, mely nemcsak támadásban, de védekezésben is tisztább, pontosabb játékképet mutatott. A BKG minden erejével próbálta tartani a lépést, ám csak idő kérdése volt, s a felek közti különbség tíz pont fölé került. 35-46-ot regisztrálhattunk, amikor a hazaiak kértek időt. Visszatérve Rozmán Lilla és Chloe Marotta közreműködésével bár szépíteni tudott a szigetszentmiklósi alakulat, a BEAC továbbra is kézben tartotta a meccset. A záró szakasz végül 39-48-ról folytatódhatott, méghozzá Takács Dorina hárompontosával, ami igencsak nagy lendületet adott a BKG-nak. Gedei Tibor lányai ezt követően ráadásul a védőtérfélen is remekeltek, az ellenfél azonban továbbra sem hagyta magát, s végül Angyal Barbara találatai tartották a differenciát tíz ponton. Öt perc volt hátra a találkozóból, amikor 49-59-et regisztrálhattunk. Az utolsó percekben sem lassítottak viszont a vendégek, Angyal remek játékához ráadásul Tóth Franka kiemelkedő teljesítménye is csatlakozott. A tíz pontos különbség a hátralévő időben 17 pontra növekedett, az 56-73-as végeredményt pedig Josipa Pavic büntetője alakította ki, mellyel az E.ON ELTE BEAC magabiztos győzelmet aratott.

Nyilatkozatok

Gedei Tibor: Gratulálok a BEAC csapatának. Enerváltan, borzalmas rossz energiákkal játszottunk. Azt gondoltuk, hogy az energiát a “flow” fogja meghozni, pedig ez pontosan fordítva van. Semmit nem tettünk bele. Védekezésben amit megbeszéltünk az elején, nem tartottuk be, bele hibáztunk alap védésekbe. Nem is voltunk olyan koncentráltak. Ha második opciót választottuk védekezésben azt is ímmel-ámmal csináltuk, nem futottunk egyáltalán, gyors gólra esélyünk sem volt. Az, hogy vezetni tudtunk az első félidőben az nem azért volt, mert jól játszottunk, ellenkezőleg, tragikusan játszottunk. Jó kosárlabdát nem játszottunk egyáltalán. Az utolsó negyedben nyolc percben tettünk bele energiát, akkor kezdtünk el védekezni. Elkezdtünk kapkodni, kihagytunk rengeteg könnyű dobást ami a BEAC érdemeit egyáltalán nem kisebbíti. Nagyon nagyon nehezen tudtunk arra reagálni a BEAC-nak arra a taktikájára, hogy feladnak játékosunkat és folyamatosan duplázzák a centereinket. Az egyik olyan elem a lepattanózás, ami nem feltétlenül technikai elem, hanem akarati tényező, hogy el kell érte menni, ki kell zárni, fel kell venni a fizikai harcot. Ebből semmit nem csináltunk meg, tizennyolccal több lepattanót szedtek. Szépen végignéztük, hogy kihagyják az első esélyüket, akkor második esélyből szereznek még egy dobóhelyzetet vagy pontokat. Nagyon tragikus teljesítmény volt, szörnyű.

Bajzáth Lili: Szeretnék gratulálni a BEAC-nak. Egyértelműen ma ők voltak a koncentráltabbak az egész mérkőzésen keresztül. Az első félidőben még volt annyi lélekjelenlétünk, hogy meccsben maradtunk. Nagyon fontosak lettek volna a lepattanók, amely harcot teljesen elveszítettünk. Rengeteg olyan hibánk volt, eladott labdák kulcs helyzetben, amik nem férnek bele egy ilyen meccsen. Sokkal koncentráltabban és energikusabban kellene elkezdenünk a mérkőzést és a végén sem feladni.

Mészárosné Kovács Andrea: Rengeteg hibával kezdtünk. Az első negyedben támadásban csináltunk olyanokat mint még soha. Ennek ellenére egy pillanatilag sem merült fel, hogy elkeseredjünk és védekezésben ne akarjuk ezt kijavítani. És ez volt ezen a mérkőzésen a kulcs. Hisz az első félidőben a dobás sem ment kintről. Behúzódó védekezés ellen ha az első félidőben bemennek a dobások, akkor már ott előnyt szerezhettünk volna. A harmadik negyedben viszont betaláltunk kintről is és a védekezésünk maradt ugyanolyan stabil. Készültünk a poszt védésre, nagyon jól működött. Ezt maximálisan megoldották a lányok. Nagyon büszke vagyok, hogy végig negyven percen keresztül tartották ezt a feladatot, amit mindvégig kihangsúlyoztunk a felkészülés során.

Gábor Lili: Gratulálok a BKG csapatának, mert nagyon küzdős mérkőzést játszottunk velük. Úgy gondolom, hogy a csapatunknak nagyon kellett már lélektanilag ez a győzelem. Ez volt az első idén. Egy nagy “budapesti”  rangadónak is nevezhettük ezt a mérkőzést. A védekezésben több mindent kipróbáltunk, amit megbeszéltünk meccs előtt, abból mindent megtudtunk valósítani a pályán. Ebben mutatkozott az előnyünk. Támadásban játszottunk már jobban, üres ziccereket hagytunk ki, ami nem volt feltétlen a csapat előnyére, de szerencsére ki tudtuk javítani ezt a kemény védekezésünkkel.