BKG-PRIMA NATURA SZIGETSZENTMIKLÓS – NKA UNIVERSITAS PÉCS 56-78 (19-29, 10-20, 12-16, 15-13)

TIPPMIX NŐI NB I. A , 8. forduló
Szigetszentmiklósi Városi Sport- és Rendezvénycsarnok
Varga-Záray Katalin, Györfy Rúben, Gruber Nikolett Lilla (Hartyáni Zsolt)

BKG-PRIMA NATURA Szigetszentmiklós: Koch 2, Mullings 8, Zsámár, Marotta 10, Baltkojiene 19/3. Csere: Aldazabal 4, Takács 10/6, Gróf, Bajzáth 3/3.

NKA Universitas Pécs: Tadic 9/3, Weninger 12/6, Olawuyi 10/6, Williams 8, Mérész 10. Csere: Laczkó 5, Smailbegovic 11/9, Simon, Wallace 2, Kiss A. 11/3.

A BKG edzőváltás után várta a találkozót. Távozott a csapattól Gedei Tibor és a szakmai munka irányítását két segítője, Riskó Dávid, illetve Nyulasi Barbara vette át. A pécsiek az Európa Kupa rájátszás rajtja előtt állnak, ráadásul visszatérhetett Sydney Wallace is. Bár a tabellán nagy a különbség a két alakulat között, de éppen az előbbiekben felsoroltak okán számtalan érdekességet ígért az összecsapás. Santa Baltkojiene és Mérész Beatrix kosárváltásával indult a mérkőzés. A pécsiek igyekeztek gyorsan döntésre vinni a győztes kilétét. Pillanatok alatt 8-2-re elléptek. A BKG azonban mindent megtett, hogy játékban maradjon. Chloe Marotta és Megan Mullings találatai után 13-12-re feljött a házigazda. Erre viszont 8-0-val válaszoltak a pécsiek és az akkor megszerzett előnyüket már meg is őrizték. A különbség 24-14-nél érte el a 10 pontot. Az első szakasz végén pedig 29-19-re mentek Jovan Gorec tanítványai.

A második etapot Olawuyi Adenike triplája vezette fel. Jó ritmust kaptak el a vendégek, Weninger Virág sorozatban szerzett 5 pontja után 39-24-nél már hazai időkérés miatt állt a játék. Olawuyi Adenike keretbe foglalta a második negyedet, hiszen a játékrész hajrájában is betalált távolról. Ekkor már 18 egység volt a pécsiek előnye és ez a félidőre 20-ra nőtt. Az első szakaszhoz hasonlóan ugyanis a másodikat is egy Nadija Smailbegovic-tripla zárta, amivel 49-29-re módosult az állás. Smailbegovic 11, Olawuyi 10 egységnél járt a félidőben. A BKG legeredményesebbje az elnyűhetetlen litván irányító Santa Baltkojiene volt, aki 12 pontnál tartott. Csapatszinten a BKG 33-ból 11-et, a Pécs 37-ből 18-at dobott be mezőnyből. A harmadik negyedet Matea Tadic duplája indította. Erre öt gyors hazai pont érkezett válaszul, 51-34-re módosítva az állást. Taktikusan és fegyelmezetten játszott a Pécs. Pontosan tudták a vendégek, hogy nem szabad, hogy ritmusba jöjjön a házigazda. A BKG felzárkózására ennek megfelelően 9-0-val feleltek.

A harmadik negyed hajrájában a különbség a 30 pontot ostromolta. Ezt végül nem érte el, miután 65-38 után Bajzáth Lili triplája zárta a játékrészt. Ez egyben azt jelentette, hogy 65-41-ről vágtak neki a záró szakasznak a felek. Peyton Williams négy pontja és Takács Dorina hármasa adta meg a játékrész alaphangját. Nem volt kérdés a győztes kiléte, de mindkét csapatra komoly feladatok várnak a folytatásban és emiatt nem csökkent a koncentráció. Weninger triplája után például már 72-44-re mentek a pécsiek. Innen 8-2-vel 74-52-re szépített a BKG. Sőt, Takács Dorina újabb triplája után 76-55-nél 21 pontra jöttek vissza a hazaiak. Végül Weninger Virág duplája és Chloe Marotta büntetője alakította ki a végeredményt. 78-56-ra nyert az NKA Universitas Pécs.

Nyilatkozatok

Riskó Dávid: Sajnos húsz pont lesz közte, de a második félidőt kihoztuk egálra. Ez csakis a védekezésünknek köszönhető. Az első félidőben sajnos nem volt meg az egyéni felelősség a védekezésben. Sajnos emellé társult egy rossz dobószázalék. Hárompontos dobásaink 17 százaléka volt sikeres, ami elég rossz. Nem lehetek mérges mivel üres és jó dobóhelyzeteket alakítottunk ki és dobtunk el. Sajnos ez most így alakult viszont a második félidő munkája nagyon előremutató. remélem, hogy a lányok a továbbiakban ugyanúgy fognak dolgozni.

Takács Dorina: Elég nehéz hét van mögöttünk. Úgy gondolom, hogy a második félidőre sikerült magunkat összeszedni. Az első félidőt el kell felejteni és arra koncentrálni, hogy csapatként, hogy tudtunk felfejlődni a második félidőre. Ezt tovább vinni a Vasas elleni mérkőzésre, ha lehet egy kicsit jobb dobó százalékkal. Sajnos ma nem sikerült a bravúr, de úgy gondolom így is sikerült egy jó meccset játszanunk. Gratulálok a Pécs csapatának.

Jovan Gorec: Azért nem voltam mindig elégedett, mert új dolgokat gyakoroltunk és ez nem mindig működött. De ez nem volt egy általános jelenség. A lányok jól küzdöttek. Hamarosan Eurocup-ba kell részt vennünk. Az volt a fő fókuszunk, hogy gyakoroljunk, a másik pedig, hogy ne legyen sérülés.

Mérész Beatrix: Örülünk a győzelemnek. Úgy gondolom, hogy sokszor káosz volt a pályán. Ebbe sajnos mi is belerohantunk. Nem játszottuk néha a saját játékainkat. Az ilyen meccseken azt kell gyakoroljuk, hogy ha káosz van akkor nyugodjunk meg és a saját játékunkat játsszuk. Örülünk,hogy nyertünk, megyünk tovább és készülünk a következő mérkőzésre.