NKA UNIVERSITAS PÉCS – BKG-PRIMA NATURA SZIGETSZENTMIKLÓS 94-61 (27-12, 13-16, 21-20, 33-13)

TIPPMIX NŐI NB I. A , 17. forduló
Pécs, Nemzeti Kosárlabda Akadémia
Farkas Gábor, Fodor Attila, Szilágyi Bálint (Reisz Péter)

NKA Universitas Pécs: Laczkó 12/6, Tadic 7/3, P. Williams 15, M. Williams 6, Mérész 10. Csere: Smailbegovic 4, Rátkai 5/3, Weninger 4, Simon, Halmágyi 2, Wallace 23/15, Kiss A. 6.

BKG-PRIMA NATURA Szigetszentmiklós : Koch 4/3., Takács 7/3, Petrenaite 6/3, Trehub 17/3, Baltkojiene 15/3. Csere: Rozmán 10/3, Gróf 2,. Bajzáth.

Az Európa Kupa nyolcaddöntő párharc két felvonása között – egy nagyon hosszú törökországi túra után és a továbbjutásról döntő hazai visszavágó előtt – fogadta az NKA Universitas Pécs a BKG-PRIMA NATURA Szigetszentmiklóst. A mérkőzés előtt a BKG vezetőedzőjét, Riskó Dávidot köszöntötték, aki a Nemzeti Kosárlabda Akadémián nevelkedett. Az ünnepi pillanatok után villámrajtot vettek a pécsiek. A hazaiak öt perc alatt 17-2-re léptek el. Ráadásul igazi csapatteljesítménnyel, hiszen hat pontszerzője volt a házigazdának. Már három perc után időt kértek a vendégek, de végül mindössze az utolsó négy percbe fordulva tudtak némileg új lendületet venni a BKG játékosai. Ez Santa Baltkojiene vezetésével egy 17-8-as szépítésben mutatkozott meg. Ezt követően viszont ismét a pécsiek növelték az előnyüket. Büntetőket harcoltak ki a hazaiak, ahol Sydney Wallace és Nadija Smailbegovic sem hibázott, miközben betalált Laczkó Sára és Weninger Virág. 10 perc után 27-12-re ment a Pécs.

A második szakasz elején pontszegényebb mederben haladt a küzdelem, közel öt percig nem találtak be a hazaiak. Igaz, ez idő alatt a BGK is mindössze két büntetőt értékesített. A Pécs Peyton Williams és Sydney Wallace villanásaival próbált váltani és 36-19-re még megugrott. Santa Baltkojiene és Takács Dorina tripláival viszont 36-25-re visszakapaszkodott a BKG. A félidő hajrájában újra ellépett 15 ponttal a Pécs, de Santa Baltkojiene harmadik triplája 40-28-ra hozta vissza a vendégeket. Ezzel 16-13-ra meg is nyerte a második szakaszt a BKG. A pécsiek 36-ból 12-t dobtak be mezőnyből, a hibátlan büntetőzésük (14/14) azonban stabilitást adott a csapatnak. Pécsi oldalon Sydney Wallace 7, míg Peyton és Madison Williams 6-6 egységnél járt. A BKG-nál Santa Baltkojiene jutott 9 pontig 20 perc alatt. Érdekes volt figyelni, hogy a harmadik negyedben merre indul el a találkozó. A válasz gyorsan megérkezett. A második etap kisebb ritmusvesztése után a pécsiek az első negyed lendületével folytatták.

Sydney Wallace és Mérész Beatrix állt a házigazda élére. Az első öt percben Wallace 8, míg Mérész 6 pontot szerzett. Ennek megfelelően gyorsan nőtt a differencia. 51-34-nél már a vendégek időkérése állította meg a játékot. A folytatásban is hasonló ütemben nőtt a különbség. 56-36-nál elérte a 20 pontot a differencia. A BKG tartását dicséri, hogy egy pillanatra nem adta fel. A játékrész hajrájában egészen 58-46-ra visszajöttek.  Az utolsó 10 percnek 61-48-ról vágtak neki a csapatok. A második és a harmadik szakasz felzárkózása sokat kivett a BKG-ból. A záró etapban gyorsan kinyílt az olló a felek között. A Pécs 66-53 után hagyta állva riválisát. Sydney Wallace két triplája után 78-56-nál már 22 pont választotta el a feleket. Az utolsó két percbe érve Laczkó Sára is hárompontost értékesített, amivel 87-61-re mentek Jovan Gorec tanítványai. Az utolsó percben Rátkai Eszter is betalált távolról, majd Halmágyi Kata alakította ki a 94-61-es eredményt.

Nyilatkozatok

Hazai edző nyilatkozata
Jovan Gorec : Megfelelő meccset játszottunk, bár nehéz volt összeszedettnek lennünk a hosszú törökországi túra után. Mindenesetre a motivációnk erősödése az eredményen is meglátszott, ezért gratulálok a lányoknak!

Vendég edző nyilatkozata
Riskó Dávid : Gratulálok a Pécsnek, energikusan játszottak. Ez meg is látszott az elején, amikor mi nem tudtuk azt a kosárlabdát játszani, amit szeretnénk, kimondottan védekezésben. Az első és utolsó öt percen kívül jó kosárlabdát játszottunk, de ilyen végeredmény mellett azért nehéz ezt mondani. A lányoknak el kell hinniük, hogy tudnak kosárlabdázni.

Hazai játékos nyilatkozata
Laczkó Sára : Jó ritmusban kezdtük a mérkőzést, de a második negyedben kicsit bealudtunk, és ezzel a saját dolgunkat nehezítettük meg, hiszen engedtük visszajönni az ellenfelet. A második félidőben aztán lendületesen játszottunk, beestek a dobásaink, így sikerült könnyed győzelmet aratnunk.

Vendég játékos nyilatkozata
Katarina Trehub : Kemény meccs volt, de egész életemben szerettem a kihívásokat. Ennél leszünk jobbak is, főleg, ha a sérültjeink visszatérnek. Van, amiben fejlődnünk kell, ez érinti a védekezést és a támadást is, de ezért van az edzői csapat, és együtt megoldjuk a problémáinkat.