BKG-PRIMA NATURA SZIGETSZENTMIKLÓS – VASAS AKADÉMIA 76-85 (16-21, 22-14, 18-28, 20-22)

Bajnokság, 18. forduló
Szigetszentmiklósi Városi Sport- és Rendezvénycsarnok
Játékvezetők: Nyilas István, Rózsavölgyi Alexandra, dr. Németh Patrik (Józsa András Junior)

BKG-PRIMA NATURA Szigetszentmiklós: Koch 3/3, Petrenaite 6, Gróf-, Zsámár 5/3, Baltkojiene 24/9. Csere: Vincze-, Mullings 10, Takács 8/3, Trehub 14, Bajzáth 6/6.

Vasas Akadémia: Taylor 17, Jáhni 21/3, Gelei 7/3, Szerencsés 2, Salamon 12. Csere: Allen 2, Budácsik 2, Boros-, Tóth 14/3, Madár K. 8, Kádár-.

A Tippmix Női NB I. A alapszakaszának záró, 18. fordulójában a Vasas Akadémia 85-76-os győzelmet aratott a BKG-PRIMA NATURA Szigetszentmiklós otthonában. Ezzel a sikerrel a Vasas a hetedik helyről várhatja a negyeddöntőt, és a SERCO UNI Győr gárdájával mérkőznek majd a legjobb négy közé jutásért. A BKG a playout-ban folytatja a bajnokságot, és a VBW CEKK Cegléd lesz az ellenfelük.

Az egyik fél második sikeréig tartó negyeddöntők hivatalos játéknapjai március 27., szerda, március 30., szombat és szükség esetén április 2., kedd. A playout küzdelmeinek játéknapjai március 27., szerda, március 30., szombat és szükség esetén április 3., szerda. A menetrend a csapatok és az MKOSZ egyeztetése után válik véglegessé. Erről lapunkban is beszámolunk, de olvasóinkat arra kérjük, hogy minden esetben tájékozódjanak a rendező klubok hivatalos felületein is.

A Vasas Akadémia klubtörténeti sikert ért azzal, hogy bejutott a Magyar Kupa legjobb négy csapata közé, így ők a szokásos hétvégi meccsritmusból érkeztek a BKG elleni találkozóra. A kérdés az, hogy a hazai pályán játszó, pihentebb BKG lesz jobban formában, vagy esetleg az utóbbi időben egyre jobban játszó Vasas.
A Vasas kezdte jobban a mérkőzést, de Baltkojiene egymaga tartotta a lépést az ellenféllel (5-8). 13-7-re ellépett a Vasas, azonban Zsámár triplájával zárkózott a BKG (10-13). A Vasas a magas embereit kihasználva szerezte a kosarakat, míg a BKG inkább kintről próbált eredményes lenni (12-16). Nem tudott leszakadni ellenfelétől a Vasas, a BKG a légiósokra támaszkodva tartotta meccsben magát (16-21).

A második játékrészben kicsit akadozott a támadás mind a két oldalon, de lassan kezdett ellépni a Vasas (20-27). Ezt követően jó ritmust kapott el a hazai gárda, és sikerült ledolgozni a hátrányukat, 29-29-nél egyenlítettek ki. Fej-fej mellett haladtak a csapatok, és egyelőre a BKG zóna védekezése működött, mert már több eladott labdára kényszerítették a Vasast, és ebből gyorsan tudtak kosarakat szerezni (33-33). A félidő előtt a BKG játszott pontosabban, és 38-35-re vezettek.

A nagyszünet után továbbra is szoros volt az állás, 3-4 pont körül stagnált a két csapat közti differencia (42-39). Jáhni és Salamon szépen gyűjtögette a pontjait, amivel egyre közelebb került a Vasas a jó lendületben játszó BKG-hoz (47-46). Nem tudta megtartani az előnyét a hazai gárda, 51-51-nél egyenlített a Vasas. A vendégek lendületét egy időkérés sem törte meg, Madár Kata középtávoli dobását követően 61-53-ra vezetett a Vasas. Koch hárompontosa zárta a harmadik negyedet, 56-63 volt az állás.

A Vasas 6-0-val kezdte az utolsó 10 percet, de a BKG gyors kosarakkal válaszolt (60-74). Baltkojiene és Trehub vezetésével még 71-78-ra felzárkózott a BKG, azonban már nem engedte ki a győzelmet a kezéből a Vasas Akadémia, és 85-76-ra megnyerték a találkozót. A BKG legeredményesebb játékosa Santa Baltkojiene lett, aki 24 pontot dobott és 8 gólpasszt osztott ki. A Vasas legjobbja a 21 pontos Jáhni Zsófia lett.

Nyilatkozatok

Riskó Dávid: Gratulálok a Vasas csapatának. A vendégek letámadása volt ma a kulcs momentum. Azért bosszantó az, hogy letámadás ellen nem tudtuk felhozni a labdát, mert készültünk rá, sokat gyakoroltuk. Annak örülök, hogy fel tudtuk venni a kesztyűt a Vasassal. Tudtunk egy olyan agresszivitási szintet hozni, Ugyanezzel a lendülettel megyünk bele a playoutba és szerdán elindulunk a győzelemért.

Katarina Trehub: Keményen harcoltunk és ezzel nem volt baj. Sajnos a Vasas letámadása ellen nem tudtunk mit csinálni. Nem tudtuk helyzetbe hozni a társakat. Sokkal több lepattanót szedtünk, ugyanakkor az eladott labdáink a végén azt eredményezték, hogy nem tudtunk ma nyerni. Pedig úgy éreztem, hogy volt rá esélyünk és jó lett volna egy kis önbizalom növelőnek itt a playout előtt a Cegléd ellen. Megyünk tovább. Gratulálok a Vasas csapatának.

Milos Pavlovic: Mindenképpen számított az, hogy amikor a kellő agressziót bele tudtuk tenni, akkor fordítottuk meg a mérkőzést. Nyilván pontosan vártuk azt, hogy ez egy kemény és küzdelmes mérkőzés lesz főként, hogy egy kemény heten vagyunk túl. A kupában rengeteg érzelem játszott szerepet. A második negyedben kicsit puhábbak voltunk és megadtuk az esélyt a hazaiaknak, akik éltek is vele.  A harmadik negyedben viszont úgy jöttünk ki, hogy megfordítjuk a meccset. Úgy terveztem, hogy később pihentetek egy-két játékost, de ezen a mérkőzésen ezt nem lehetett. Viszont a fordulópont mindenképpen az egész pályás védekezésünk volt, amikor eladott labdákra kényszerítettük az ellenfelünket, amiből könnyű kosarakat tudtunk szerezni. Ez döntötte el a meccset.
Jáhni Zsófia: Gratulálok mindkét csapatnak. Számítottunk arra, hogy egy kemény mérkőzést fogunk itt játszani, mivel hazai pályán a BKG sokkal erősebb játékerőt képvisel. Nagyon jól kezdtük a mérkőzést, utána sajnos leeresztettünk védekezésben. Utána bíztattuk egymást és amit megbeszéltünk azt csináltuk és ezzel sikerült nyernünk.