Fantasztikus küzdelemben maradtunk alul idegenben a Vasas ellen az alapszakasz utolsó találkozóján!

VASAS AKADÉMIA – BKG-PRIMA NATURA SZIGETSZENTMIKLÓS 60-53 (18-18, 13-16, 16-8, 13-11)

TIPPMIX NŐI NB I. A , 22. forduló
Budapest, Vasas Pasaréti Sportcentrum
Vasas Akadémia: Budácsik, Nunn 14, Papp 10, Szerensés 3/3, Pardee 12/6. Csere: Smailbegovic 2, Salamon 6, Tótj 7, Madár E.

BKG-PRIMA NATURA Szigetszentmiklós : Perez 7/6, Vári 8/6, Takács 4, McBryde 15/9, Degbeon 19/3. Csere: Aldazabal, Szabó, Katona.

A Vasas számára kötelező volt a győzelem a rájátszásba kerülés esélyének megtartásához, míg a BKG már korábban elveszítette erre a lehetőségét. Ama Degbeon öt pontjával a BKG került lépéselőnybe a találkozó elején. A Vasas első pontjai Papp Dia nevéhez fűződtek, majd az első szakasz feléhez érkezve Katrina Pardee triplájával 8-7-nél ragadta magához a vezetést a házigazda. Időt is kértek a vendégek, majd Raina Perez triplájával visszavették a kezdeményezést. Fej-fej melletti küzdelem alakult ki, ahol jellemzően a BKG járt előrébb. Amikor egyenlített vagy egy-egy ponttal átvette a vezetést a Vasas, rendre érkezett válasz a vendégektől. Hol Raina Perez, hol Ama Degbeon villant meg. 10 perc után végül 18-18 állt az eredményjelzőn. A második szakasz elején Madár Eszter büntetőivel a Vasas ragadta magához az irányítást. Ekkor a BKG-tól Vári Zita lépett fel és a nyolc pontjával – közte két triplával – új lendületet adott a BKG-nak.

Milos Pavlovic 26-22-nél rendelte magához tanítványait. Visszatérve a pályára Szerencsés Tamara triplájával faragott a hátrányából a Vasas, majd jött Madár Eszter és Schaquilla Nunn, így 29-26-nál már 7-0-ban volt a házigazda. A megszerzett előnyét azonban nem tudta állandósítani. Másfél perc volt a nagyszünetig, amikor Dominique McBryde hármasával 32-31-nél ismét a BKG járt előrébb. A félidő hajrájában még Ama Degbeon is megvillant, így már 34-31-re mentek Gedei Tibor tanítványai. A német válogatott játékosnak ez már a 11. pontja volt ezen az estén. A harmadik negyedet Dominique McBryde triplája indította, amivel 37-31-re elszakadt a BKG. Ez összeségében 11-2-es futás volt. A BKG nagy sorozatára Schaquilla Nunn és Katrina Pardee válaszolt, amivel 37-37-nél egyenlítettek a hazaiak. Nem sokkal később pedig Schaquilla Nunn duplájával 39-37-nél a vezetést is átvették.

A Vasas új lendületet vett ezzel. A folytatásban Papp Dia és Madár Eszter is betalált, ami összességében 12-0-s hazai szériát jelentett. A BKG kosárcsendjét 43-37 után Ama Degbeon törte meg. A Vasas azonban Tóth Orsi és Salamon Zsófia révén tartotta 5-6 pontos előnyét. A harmadik negyedet Papp Dia büntetője és Dominique McBryde duplája zárta. Az utolsó 10 percnek 47-42-ről vágtak neki a csapatok. Itt Dominique McBryde jegyezte az első pontot, így a BKG továbbra is tartotta a lépést. Közel három percet kellett várni a Vasas első találatára. Ez Tóth Orsi nevéhez fűződött, 49-44-re alakítva az eredményt. A pontszegény találkozón 5 egység környékén látszott állandósulni a Vasas előnye, de például még 49-46-nál, majd 52-49-nél is volt labdája a BKG-nak, hogy még szorosabbá tegye a csatát. 52-49 után Ama Degbeon révén ezzel éltek is a vendégek. Az utolsó három percbe 52-51-ről fordultak a felek. A Vasas végül Katrina Pardee és Schaquilla Nunn öt pontjával biztosította be a sikert.

A 60-53-as győzelmével a Vasas Akadémia az alapszakasz tabellájának 8. helyén zárt és a Sopron Basket együttesével vív negyeddöntőt. A BKG-PRIMA NATURA Szigetszentmiklós az alsóházi rájátszásban folytatja.

Nyilatkozatok

Hazai edző nyilatkozata
Milos Pavlovic : Már a mérkőzés elején érezhető volt, hogy nagy rajtunk a nyomás, míg ellenfelünk felszabadultan kosárlabdázhatott. Támadójátékunk nagyon gyenge volt ma, sok kihagyott dobás és rossz döntések jellemezték a játékunkat, és védekezésben is vétettünk olyan hibákat, ami nem jellemző ránk. A második félidőben teljesen más hangulatban tértünk vissza, és bár itt sem játszottunk tökéletesen, a fontos pillanatokban helyén volt a csapat szíve és esze is. Sok statisztikai mutató bizonyítja a fölényünket, de sajnos az alacsony dobószázalék miatt mégsem volt könnyű ez a meccs. Rendkívül büszke vagyok a csapatomra, kivétel nélkül mindenki nagyon keményen dolgozott, hogy ismét a Play-Off-ba legyen a Vasas Akadémia. Idén is elértük az egyik legfőbb célkitűzésünket és bízom benne, hogy együtt újra szép eredményt fogunk elérni a rájátszásban. Még egyszer gratulálok a csapatomnak, a lányoknak és a szakmai stábnak.

Vendég edző nyilatkozata
Gedei Tibor : A mérkőzés tétje nem a mi vállunkat nyomta, ennek ellenére a sportszerűség megkövetelte, hogy mindent beleadjunk, hiszen más csapatok sorsa is függött a mai végeredménytől. Nem gondolom, hogy rosszabb kosárlabdát játszottunk, mint a Vasas, de sajnos a találkozó végén nagyon hamar bónuszba kerültünk, ami némileg megpecsételte a sorsunk. Nem érzem azt, hogy agresszívabbak lettünk volna vagy több faultot ütöttünk volna, mint az ellenfél, de ez most sajnos így alakult. Picit dühítő, hogy a végjátékban elmaradt néhány olyan apró ítélet, ami izgalmasabbá tehette volna ezt a párharcot. Ez a második évünk az NBI/A-ban, sokkal stabilabbak vagyunk, mint tavaly és igyekszünk még tovább építkezni. Gratulálok a Vasasnak a győzelemhez és az alapszakaszban nyújtott munkájához, sok sikert kívánok nekik a rájátszásban.

Hazai játékos nyilatkozata
Schaquilla Nunn : Tudtuk, hogy egy nagyon nehéz mérkőzés lesz a mai, hiszen idegenben kikaptunk a BKG-tól, ráadásul azóta erősödött a keretük. A tét is nagyon nagy volt, talán ennek köszönhető, hogy kapkodtunk és rendkívül rossz dobószázalékkal játszottunk. Nem adtuk fel a harcot, ami végül kifizetődött. Nagyon büszke vagyok a csapatra, hogy sikerült Play-Off-ot érő helyen zárnunk az alapszakaszt, izgatottan várom a folytatást.

Vendég játékos nyilatkozata
Ama Lemonie Owusua Degbeon : Kemény harc volt a mai, mindkét csapat remek munkát végzett. A kulcs véleményem szerint a lepattanózás volt, a Vasas többször teremtett magának második esélyt, amivel meg is tudta nyerni ezt a találkozót. Nem játszottunk rosszul, ebben a ritmusban kell készülnünk tovább az előttünk álló kihívásokra.